Good morning, Vietnam!

Zonder veel verwachtingen ben ik Vietnam ingegaan, en wat kan ik zeggen? Vietnam, wat ben je prachtig. Vol met prachtige natuur en nog mooiere mensen. Een land dat zoveel heeft meegemaakt als Vietnam en dan er zo mooi uitkomt. Wow. Mijn hart is gestolen.

Onze eerste echte bestemming in Vietnam was Sapa (Dien Bien Phu zijn we alleen doorheen gereisd), waar we onszelf na twee lange dagen in de bus hadden getrakteerd op een veel te luxe hotel (met dank aan Henk & Diana, heel veel dank!). De mensen waren zo lief en het ontbijt was heerlijk. We keken vanaf ons balkon uit over de rijstvelden en de berg Fansipan (oftewel mount Fancy pants). Sinds vorig jaar gaat er een kabelbaan naar de berg toe en hebben wij ook een kijkje kunnen nemen. Als je om de toeristen heen kijkt, en net als wij de mazzel hebt dat het helder weer is (het kan hier nogal bewolkt zijn), is dit uitzicht echt adembenemend, maar bepaal dat zelf maar door naar de foto’s te kijken.

Van Sapa gingen we per nachttrein verder naar Hanoi. Als het lukt om iets voor ons tweeën te boeken tijdens een nachtrit doen we dat eigenlijk altijd. Dat was voor deze rit niet mogelijk en dan ben ik toch een beetje bang met wat voor mensen je het compartiment gaat delen. Gelukkig was dat voor deze rit echt heel chill, we deelden een kamertje met nog twee andere toeristen. Voordeel daarvan is dat je gewoon kan vragen of het licht uit mag als je wilt gaan slapen. Wel zo prettig. So far, so good!

Hanoi
Eenmaal aangekomen in Hanoi begint het gedonder wel een beetje. Na een nogal brute ontwaking in de trein, door middel van een lied uit de speakers die precies in ons compartiment hingen, gaan we richting hotel. Waar we echt overal lieve en fijne mensen hebben ontmoet in Vietnam is het hotelpersoneel van ons hotel in Hanoi niet in het bezit van deze prettige eigenschappen. Heel veel gezeik later komt het erop neer dat onze kamer niet klaar was toen we om 6 uur in de ochtend heel erg gaar aankwamen (ook al hadden we voor een extra nacht betaald) en kregen we een kamer die echt niet de kamer was die we hadden geboekt. Veel kleiner! De kamer was wel prima verder maar het is meer dat het niet is waar je voor hebt betaald. Nou ja, dat mag de pret dan weer niet (teveel) drukken (al heeft het dat wel een beetje gedaan, door de houding van het niet zo prettige personeel). De locatie van het hotel was wel erg goed, midden in het oude gedeelte van de stad. Dat maakt wel weer iets goed natuurlijk.

Lokale markt in Hanoi

Hanoi is verder vooral een beetje een gekke stad, en erg druk. Behalve in het weekend, dan mogen er geen auto’s in de oude stad rijden, of tenminste niet rond het meer midden in de stad. Dat vraagt natuurlijk om een paar rondjes hardlopen, heerlijk zonder verkeer om te moeten ontwijken. Best leuk, met veel mensen op straat die ook aan het sporten zijn en op een aantal plekken luide muziek op die perfect is voor hardlopen, waardoor het eigenlijk net voelt alsof je een hardloopwedstrijd loopt!

En wat hebben we verder gedaan in Hanoi? Ja eten natuurlijk! Op 21 december waren we alweer een half jaar getrouwd. Reden voor een fancy etentje dachten wij zo… Van mijn moeder en Gerard hadden we geld gekregen om uit eten te gaan. Dit was wel even iets anders dan het street food dat we de afgelopen tijd voornamelijk hebben gegeten, namelijk een vijfgangen diner met lekkere cocktails erbij! Ook op kerstavond, voordat we de nachttrein verder naar het zuiden namen, hebben we heerlijk luxe gegeten, bij restaurant Sadhu, een tip van de mensen waar we mee in de trein zaten vanaf Sapa. Echt heerlijk! Dit konden we doen door het cadeau van Anja en Karel, heel erg bedankt. Lekker lekker!

Naast hardlopen en eten hebben we ook echt nog wel iets anders gedaan hoor… Maar niet per se heel veel haha. Wel heb je in Hanoi iets leuks, namelijk een organisatie waarbij je gratis tours kunt boeken. Het enige wat je betaalt zijn de lunchkosten van je gids en entreekaartjes voor de attracties die je bezoekt. Echt superleuk! Onze gids was een studente Engels van 23 die dit voornamelijk deed om beter Engels te leren.

Hanoi Hilton
Ook hebben we samen nog een bezoekje gebracht aan het Hanoi Hilton, oftewel de gevangenis. Hier hebben zowel Vietnamezen gevangen gezeten als Amerikaanse soldaten. Dit soort bezoekjes drukken bij mij altijd nogal een stempel op mijn dag. Ik blijf me verbazen over hoeveel narigheid mensen elkaar kunnen aandoen… Zo ook hier. Eigenlijk kende ik het verhaal over de oorlog vooral vanaf de Amerikaanse kant en niet zo vanaf de Vietnamese kant, dat is erg interessant om te lezen. Lastig om te bepalen wat nou “waarheid” is, maar dat zal ergens in het midden liggen. Het maakt ook niet uit wat de waarheid is, bij elke oorlog zijn er vooral onschuldige mensen die slachtoffer worden, zo werd ook hier pijnlijk duidelijk.

Na Hanoi ging onze reis verder naar Hue, waar we een kamer hadden geboekt bij een homestay om de kerstdagen door te brengen. En mocht je ooit naar Hue gaan, boek meer dan twee nachten want je wilt hier gewoon niet meer weg! Wat een fijn stadje zeg. Er is een oude citadel, waar nog een aantal hele oude gebouwen staan (helaas is een deel gebombardeerd, maar gelukkig niet alles), waar je zelf doorheen kan lopen. Gewoon de tourgroepen aan de kant slaan en je hebt een hele mooie rustige dag! Aan Sanne had ik daar ook geen kind, die stond de halve dag naar het oude mozaïek te staren. Tourgroepen aan de kant slaan ben ik erg goed in geworden ondertussen trouwens, want wat zijn die irritant zeg! Mocht je zelf een keer in zo’n groep zitten, kijk dan alsjeblieft ook eens om je heen want er zijn dus echt nog meer mensen die proberen te genieten van de omgeving.

En toen moesten we toch echt weg uit Hue, onze prachtige homestay met drie lieve hondjes en heerlijk eten, om door te reizen naar Hoi An. En daar sloot Brianda bij ons aan! Echt super gezellig en leuk! Met zijn drietjes hebben we Vietnam verder onveilig gemaakt, tot dat wij op 5 januari verder gingen naar Cambodja en Brianda naar Singapore. Maar daar zijn we nog niet! Eerst Hoi An.

Wilde jaarwisseling
Hoi An is mooi. Echt heel mooi. Overal prachtige lichtjes (zie de foto) en oude gebouwen. Hoi An is redelijk ongeschonden gebleven tijdens alle tegenslagen die Vietnam gekend heeft en dat is best bijzonder mooi om te zien. Na Hoi An zijn we verder gegaan naar Nha Trang om het nieuwe jaar daar in te luiden. Nou dat hebben we toch woest gedaan! Met een raar flesje Vietnamese wijn voor Brianda, en een paar biertjes voor ons hebben we genoten van een goeie (ahum) film op Netflix. Heerlijk! Geen gekkigheid verder. Nou zit Vietnam ook op een andere kalender waardoor ze zo’n drie weken later dan ons de jaarwisseling vieren, dus heel veel was er ook niet te doen en dat was prima. Op 1 januari namen we al weer vroeg de trein (de wekker ging om 6 uur, wat toevallig precies het moment was dat bij jullie het nieuwe jaar inging) dus een rustig avondje kwam goed uit. Behalve Netflix kijken hebben we ook nog een hele toffe tour gedaan, natuurlijk een foodtour. Aangezien ons leven voornamelijk bestaat uit eten zal jullie dat niet verbazen. Tijdens deze foodtour hebben we lokale gerechten mogen proeven op de mooiste plekken. En nu ik ben helemaal verslaafd aan Pho. Dat ga ik thuis ook echt maken, zo lekker! Deze verslaving heb ik mede te danken aan Els & Dolf en Taede & Ella die een bijdrage hebben geleverd aan deze tour, dank jullie wel! Een stuk gezonder dan de Unox noodlesoep die ik normaal (tot afgrijzen van Sanne) eet.

Van Nha Trang gingen we met de trein weer verder naar Ho Chi Minh City, ook wel bekend als Saigon. Brommertjes capital of the world denk ik zo ongeveer. De eerste dag komen we redelijk laat aan, checken we in en eten we ergens wat en dan snel slapen. De volgende ochtend worden we opgehaald voor de meest geweldige tour die we tot nu toe hebben gedaan, een tour inclusief overnachting in een homestay in een dorpje langs de Mekong. Onze tourguide heet Son en het is zijn thuis waar we slapen. We worden opgehaald door een vriendin van hem die ons ook vergezelt naar een aantal onderdelen van de tour (de drijvende ochtendmarkt op de rivier bijvoorbeeld). Deze ervaring had ik echt niet willen missen, zo ontzettend mooi, weg uit de drukte en bij mensen thuis. Ik had een wat meer basic overnachting verwacht, maar we sliepen zowaar in een normaal bed! Bonus! Voor deze tour bedanken wij mijn allerliefste collega’s van de ILT, die ons zo’n groot cadeau hebben gegeven dat we deze tour konden maken. Dankjewel lieve mensen! Ik ga jullie dus op deze manier nog missen ook hè.

Na een nachtje bij Son thuis gingen we terug naar de drukte van Ho Chi Minh. Eigenlijk zouden we daar een spannende eet-ervaring (ja weer eten) gaan hebben bij Noir dining in the dark, nou leek ons dat niet zo verstandig met een hele lijst aan allergieën… Lieve Carlo en Isha, bedankt voor jullie leuke en originele cadeau maar helaas hadden we licht nodig bij ons eten (al is het maar om de epipen te kunnen pakken) en is het een heerlijk decadent luxe etentje geworden bij restaurant Hum.

En nu is Brianda weer weg en zijn wij in Cambodja beland. Daarover later meer. Dit is alweer een heel boekwerk geworden, maar wat ik zei… Vietnam heeft mijn hart gestolen. We gaan alweer de laatste maand reizen in, en dat is heel gek. Want wat doen we daarna?

De verloving, het trouwen en de reis heeft, met plannen maken en voorbereidingen erbij, in totaal zo’n drie jaar van onze tijd in beslag genomen, maar wat dan nu? Ik heb alweer 100 plannen gemaakt waarvan ik er drie echt concreet wil gaan. Zo wil ik ontzettend graag een master gaan doen, ga ik doortrainen voor een marathon (eerst maar eens 10 km tijdens de CPC lopen) en wil ik starten met trainen voor een 1/8e triatlon. Dat zou me toch wel even moeten bezighouden denk je niet?

Tot de volgende keer!

4 gedachten over “Good morning, Vietnam!

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: